EFSA
Shtohet rreziku i transmetimit të viruseve të gripit nga kafshët tek njerëzit


Viruset e gripit që qarkullojnë midis kafshëve përbëjnë një kërcënim për shëndetin e njeriut, sepse ata mund të zhvillojnë aftësinë për të infektuar njerëzit dhe të shkaktojnë sëmundje. Në raste të rralla, këto viruse janë të afta për t'u përhapur midis njerëzve, duke shkaktuar atë që quhet "epidemi". Është e rëndësishme që të jemi të përgatitur për të përballuar pandemi me origjinë nga viruset që kalojnë nga kafshët tek njerëzit. Ron Fouchier, një studiues në fushën e gripit në Qendrën Mjekësore "Erasmus" në Holandë, shpjegon se si kjo mund të ndodhë dhe çfarë duhet bërë për të zbutur rreziqet për shëndetin publik. 

Ron Fouchier 

Studiues në fushën e ndikimit, Qendra Mjekësore "Erasmus", Holandë 

Tensionet e gripit mund të kalojnë nga kafshët tek njerëzit? 

R.F:. Po. Disa gripe që qarkullojnë në mesin e shpezëve apo derrave kane infektuar njerëzit (p.sh. Ato që vijnë nga nëntipet H1N1, H3N2, H5N1, H6N1, H7N7, H7N9, H10N7.). Për fat të mirë, kjo përkthehet në përgjithësi në rastet e izoluara të infeksionit të njeriut, pa transmetime të qëndrueshme mes njerëzve. 

Përse kjo është një arsye për shqetësim? 

R.F: Natyrisht asnjë infeksion i njeriut nuk është i dëshirueshëm, veçanërisht nëse ajo shkakton sëmundje të rënda ose raste vdekje. Megjithatë, shqetësimi më i madh, është se viruset e kafshëve përshtaten me të ftuarin e ri dhe fitojnë aftësinë e transmetimit të qëndrueshëm në mes të njerëzve. Në raste të tilla flasim për "kërcënimin e një pandemie", përkatësisht kërcënimi se një sëmundje do të përhapet globalisht. 

Kjo ndodh shpesh? Dhe si? 

R.F: Në dekadën e fundit ka pasur më pak se 1,000 raste të dokumentuara të infektimit të njeriut me viruset e gripit të shpendëve dhe rreth 100 raste të dokumentuara të infektimit të njeriut me virusin e gripit të derrit. Këto raste kanë ndodhur zakonisht pas kontaktit të drejtpërdrejtë të njeriut me kafshët e infektuara. Transmetimi i viruseve të tilla nga njeriu tek njeriu, megjithatë, është një ngjarje shumë e rrallë. Në shekullin e njëzetë, janë regjistruar katër pandemi të gripit: në vitin 1918, 1957, 1968 dhe 2009. Pandemia fillon kur viruset e kafshëve fitojnë aftësinë për t'u përhapur në mesin e njerëzve me pikat e pështymës apo pikat e pështymës në formën e aerosolit ose kollitjes, teshtitjes ose duke folur. 

Ju mund ta parashikoni atë? 

R.F:  Aktualisht nuk është e mundur të parashikohet se cilat viruse do të kalojnë nga kafshët tek njerëzit dhe cilat viruse do të fitojnë aftësinë për t'u përshtatur me njerëzit dhe për t'u përhapur midis tyre. Janë duke u berë projekte të mëdha kërkimore në mbarë botën për të identifikuar faktorët përgjegjës për këtë fenomen. 

Cilat janë rreziqet për shëndetin publik në të ardhmen? 

R.F: Shpendët e egra janë më të influencuarit e viruseve të gripit. Këto viruse do të jenë gjithmonë të pranishme në mjedisin tonë, në rezervat e zogjve të egër, dhe nuk ka asgjë që mund të bëni në lidhje me të. Rreziqet për shëndetin publik lindin kur këto viruse janë futur tek kafshët shtëpiake dhe tek njerëzit të cilët janë të ekspozuar ndaj tyre.

Çfarë mund të bëhet?

R.F: Është e rëndësishme të limitohet hyrja e virusit të shpendëve të egër tek kafshët shtëpiake, qarkullimi i tyre i vazhdueshëm në mes të këtyre kafshëve dhe ekspozimit të njeriut ndaj virusit të gripit të kafshëve. 

Aktualisht ne jemi të vetëdijshëm për një numër virusesh që janë një shqetësim i madh për shëndetin publik: i gripit të shpezëve H5N1 në Egjipt dhe në Azi, virusi H7N9 i gripit të shpezëve në Kinë, virusi H9N2 i gripit të shpezëve në pjesën më të madhe të hemisferës Lindore dhe virusit të gripit të derrit H3N2 në Shtetet e Bashkuara. Autoritetet kompetente në fushën e shëndetit publik monitorojnë me kujdes këto viruse dhe studjojnë mundësinë për t'i mbajtur ato nën kontroll. 

Paralelisht, rrjetet e OBSH dhe FAO po punojnë për të krijuar "vaksina eksperimentale para-pandemike", të destinuara për t'u përdorur si një masë parandaluese për t'u mbrojtur kundër një tendosje të gripit që mund të shkaktojë një epidemi në të ardhmen. Një parandalimi i plotë kundër pandemive të ardhshme të gripit që rrjedhin nga ndikimi i kafshëve është i sforcuar, por ne duhet të përpiqemi të zvogëlojmë mundësinë e një pandemie, dhe të kufizojmë ndikimin e saj në shëndetin publik. Në këtë perspektivë, nisma EFSA FLURISK është një tjetër hap i rëndësishëm në përpjekjet e bëra në nivel global për të kuptuar dhe kontrolluar transmetimin e viruseve të gripit nga kafshët tek njerëzit. 

http://www.efsa.europa.eu/it/press/news/140522.htm
SHKARKO GAZETEN E MUAJIT
gazeta