PYETJE PERGJIGJE DOKTORI
Si mund ta marr vesh nëse kam diabet? Mjeku përgjigjet


Pas ngrënies, pjesa më e madhe e ushqimit shndërrohet në glukozë (sheqer) i cili është burimi kryesor i energjisë për organizmin. Tek personat normalë apo pa diabet niveli i sheqerit në gjak qëndron brenda shifrave normale 70-120 mg/dl sepse pas ngrënies, Insulina çlirohet në sasinë dhe kohën e duhur duke mbajtur kështu sheqerin në shifrat normale.

Për të vendosur diagnozën e diabetit dy janë analizat laboratorike që kryhen: Matja e glukozës, sheqerit në gjak para ngrënies në mëngjes; Testi i tolerancës së glukozës, ku mbasi merret nga goja të 75 gr sheqer, matet niveli i sheqerit në gjak çdo 2 orë.

Ndërsa matja e hemoglobinës së glukozuar, Hba1c, përdoret kur diabeti është diagnostikuar. dhe përdoret për të matur sheqerin në gjak dhe kontrolluar atë në 2-3 muajt e fundit. Hba1c e barabartë apo më e vogël se 6% është normale. Ndërsa HbA1c më e madhe se 6,5% është një kriter i diagnozës së diabetit. Pacientët me diabet duhet të kenë një vlerë të HbA1cmë të vogël se 7%.

Por më e rekomandueshme është matja e glukozës në gjak esëll në mëngjes dhe një ripërsëritje mbas një dite. Nëse testi i depistimit kryhet me kujdes zbulon, ai individët me diabet tip 2që në faza të hershme, kur nuk ka akoma shenja të dukshme të tij.

Rezultati mund të quhet pozitiv nëse glicemia në gjak para ngrënies është e barabartë ose më shumë se 126 mg/dl ;ose testi i tolerancës së glukozës është i barabartë ose më shumë se 200mg/dl dhe nëse glicemia para ngrënies është midis 110-125 mg/dl bëhet fjalë për Pre-diabet apo Tolerancë e dëmtuar e glukozës.


A mund të parandalohet diabeti?


Që të shfaqet diabeti duhen të kombinohen dy faktorë, si trashëgimia dhe faktorët që rrisin rrezikun për tu bërë diabetikë. Moshën apo trashëgiminë ne nuk mund ti ndryshojmë por faktorët që rrisin rrezikun për tu bërë diabetikë, si mbipesha, obeziteti, duhanpirja, jeta sedentare, ushqyerja me shumë kalori, etj, mund të bëhet shumë.

Diabeti është i parandalueshëm. Për parandalimin e tij duhet të kemi parasysh disa këshilla:

-Bëni kontrolle të rregullta të sheqerit në gjak, 1 herë në vit nëse bën pjesë në grupin e rrezikuar, ndërsa të tjerë 1 herë në 3 vjet.

-Kontrolloni rregullisht tensionin e gjakut.

-Mbani peshën nën kontroll.

-Bëni aktivitet fizik, 30 min të paktën në 5 ditë të javës.

-Pakësoni yndyrnat në ushqim,sidomos ato shtazore.

-Përdorni ushqime të pasura me fibra, si fruta, zarzavate,etj.

-Mos përdorni duhan, alkool.

A mund të shërohet diabeti?

Diabeti duke qenë sëmundje kronike nuk shërohet, por kurohet. Nëse kontrollohet mirë të lejon të bësh jetë normale.
SHKARKO GAZETEN E MUAJIT
gazeta