Instituti i Kulinarise Neranxi
8 këshilla për një tiganisje të përsosur


Nga eksperienca e gatimit tek Instituti Kulinar Neranxi

Ushqimi i skuqur është i shijshëm, por gjithmonë duhet të jeni të kujdesshëm: nëse nuk respektojni disa rregulla të thjeshta rrezikoni, pasi shkaktoni  formimin e produkteve të dëmshme për trupin.

Këtu janë 8 këshilla të thjeshta për një tiganisje  të  përsosur dhe të shëndetshme:


1. Marinuesit, shtonjini  ato më vonë

Gjatë përgatitjes së ushqimit në tiganisje shmangni  praninë e ujit dhe shtimin e kripës dhe erëzave: ato përshpejtojnë ndryshimin e yndyrave. Kripën  dhe erëzat  mundësisht duhet të shtohen në ushqim pas tiganisjes.


2. Mos skuqni në temperaturë mbi 180 °C.

Mos e rritni  temperaturën e vajit mbi 180 ° C. Temperaturat shumë të larta shkaktojë ndryshimin e vajrave dhe yndyrave. Ideale do të ishte të ndiqnim skuqjen me një termostat.


3. Mos skuqni  gjatë me të njëjtin vaj.

Monitoroni  cilësinë e vajit gjatë tiganisjes, duke mbajtur parasysh se vajin shumë të përdorur tashmë mund ta njohim nga ngjyra e errët që ai merr  dhe tendencën për të prodhuar tym gjatë tiganisjes.


4. Hiqni yndyrat.

Pas tiganisjes është mirë të lehtësojmë heqjen e vajit të tepërt, mbetjet e tij që absorbohen  nga ushqimi.


5. Pastroni gjithmonë materialet me të cilat shërbeni.

Në qoftë se ju përdorni një tigan për skuqje të thellë ose frizer, pastrojeni tërësisht deri në fund  filtrin dhe enën ku mbahet vaji, në qoftë se ju përdorni një tigan të thjeshtë, pastroni mirë pjesën e poshtme me një solucion. Mbetjet e djegura  të  një vaj të vjetër përshpejtojnë përkeqësimin e vajit.


6. Gjithmonë përdorni vaj të freskët.

Shmangni  shtimin e  vajt të freskët me vaj të përdorur; vaji i freskët në kontakt me atë të përdorur  ndryshon shumë më shpejt.


7. Mbani vajin në errësirë.

Mbroni vajrat dhe yndyrnat  nga drita. Drita i bën ata më pak rezistente dhe më të paqëndrueshme kur i nënshtrohen temperaturave të larta.


8. Për të skuqurat duke përdorur vaji i duhur.

Skuqni gjithmonë duke përdorur vajra dhe yndyrna të përshtatshme për një 
SHKARKO GAZETEN E MUAJIT
gazeta